Ik ben senior

Advies

Salut vindt het belangrijk dat senioren zelf de regie kunnen blijven voeren over hun leven. Daarom zetten wij ons in om uw zelfstandigheid te behouden, te vergroten en te versterken. Velen redden zich uitstekend, maar soms is een helpende hand precies wat u nodig heeft. Het enige dat u dan hoeft te doen, is contact met ons opnemen.

Salut kijkt samen met u naar uw vraag of probleem is en naar mogelijke oplossingen. Denk aan activiteiten om sociale contacten op te doen. Aan voorzieningen om lichamelijk ongemak te verminderen. Of aan regelingen bij een laag inkomen of problemen met de taal.

Activiteiten

Boodschappen Buurtbus Delden

Woon je in Delden en heb je geen vervoer, dan kun je op vrijdagmiddag gebruik maken van de Boodschappen Buurtbus (BBB). De BBB is een dienst van Salut en Doors Wide Open voor senioren die geen vervoer hebben.

De BBB rijd je vanaf je huis naar het centrum van Delden. Je hebt na aankomst ongeveer één uur de tijd om boodschappen te doen of naar de markt te gaan. Daarna zet de BBB je weer thuis af. Hulpmiddelen als rollators kunnen mee in de BBB, rolstoelen niet.

Voor het gebruik van deze dienst betaal je een kleine vergoeding. Aanmelden kan bij Salut.

Neem contact op voor meer informatie

Dagontmoeting ’t Kruispunt

Voor senioren zijn verschillende vormen van dagbesteding mogelijk waarvoor je geen indicatie nodig hebt. Dagontmoeting ’t Kruispunt is daar een goed voorbeeld van. Je vindt er gezelschap, kunt meedoen aan activiteiten en gebruikt samen de maaltijd. Het brengt bovendien een prettige structuur aan in je week. Op donderdagen zit ’t Kruispunt in het clubgebouw van voetbalvereniging RoodZwart in Delden en op vrijdagen aan de Kloosterlaan 25 in Goor.

Neem contact op voor meer informatie

Eetcafé de Noaber

Samen eten is vaak gezelliger dan alleen. Daarom zijn er in de kernen van Hof van Twente zogenaamde ‘aanschuiftafels’ die dat mogelijk maken. Hier kunnen senioren samen met leeftijdgenoten en eventueel met andere belangstellenden genieten van een warme maaltijd.

Zo organiseert Salut in De Anholtskamp in Markelo Eetcafé de Noaber. Daar kun je, na aanmelding bij Salut, terecht op woensdagen van 12.00-14.00 uur.
Wil je liever aanschuiven op een andere dag of locatie of op een ander tijdstip, dan verwijzen wij je graag door naar een van de andere aanschuiftafels.

 

Neem contact op voor meer informatie

Levensboek

Een levensboek vertelt het verhaal van iemands leven. Hoe een levensboek eruit ziet, bepaalt de hoofdpersoon van het verhaal. Er kunnen foto’s in, gedichten, tekeningen, liederen en natuurlijk verhalen. Het maakt het boek tot een mooi naslagwerk vol belangrijke momenten, persoonlijke ontwikkelingen en grappige voorvallen.

De basis van het levensboek zijn de verhalen. Hiervoor komt een vrijwilliger gemiddeld elke 14 dagen langs. Jullie bespreken dan samen 1-1,5 uur jouw levensverhaal. Na afloop van elk gesprek zet de vrijwilliger dit op papier. Tijdens de volgende afspraak leest de vrijwilliger het verhaal voor. Vervolgens is er ruimte om dingen aan te passen. Op die manier komen jullie zo’n 8-10 keer bij elkaar. De vrijwilliger scant geen foto’s en dergelijke in. Hij of zij schrijft alleen het verhaal op. Wanneer het levensboek klaar is, levert de vrijwilliger het boek digitaal aan op een usb-stick.

Indien gewenst maken wij het boek ook op met foto’s en dergelijke en laten we het drukken. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden.

Neem contact op voor meer informatie

Meer bewegen voor ouderen (MBVO)

Voldoende bewegen houd je fit. Hoe ouder je wordt, hoe belangrijker dat is, want met een fit lichaam kun je langer een actief leven leiden en jezelf redden. Met andere woorden: langer zelfstandig zijn.

Diverse organisaties in Hof van Twente organiseren bewegingsactiviteiten voor ouderen. Salut doet dat ook onder de naam ‘Meer Bewegen voor Ouderen’. Hieronder vallen verschillende beweeglessen voor 55-plussers. Zo kun je elke maandag en vrijdag beweeglessen volgen in Goor of in Markelo zoals Gym 55+, KEEPFIT en Sport&Spel. KEEPFIT is een combinatie van gymnastiek en bewegen op muziek. En bij Sport&Spel gaat het om bewegen aan de hand van sportieve spellen.

Elke les duurt 45-60 minuten en wordt gegeven door ervaren docenten. Zij stemmen de lesinhoud af op de deelnemers. Voor de beweeglessen vragen we een bijdrage van zo’n €3,- tot €5,- per keer. De hoogte van het bedrag hangt af van het soort les.

Zoek je net wat anders of wil je liever in je eigen woonplaats een activiteit volgen? Wij informeren je graag over het volledige aanbod van beweeglessen in Hof van Twente.

Neem contact op voor meer informatie

Seniorenbezoek 70+ via huisartspraktijk

Wanneer we tijdig welzijnsoplossingen bieden, kunnen we zorg verminderen, uitstellen of zelfs voorkomen. Daarom bezoeken we senioren van 70 jaar en ouder die in Delden wonen. De bezoeken worden afgelegd door een vrijwilliger van Salut, een cliëntondersteuner van Salut, de praktijkondersteuner van huisarts Van den Helder óf een wijkverpleegkundige van Carintreggeland.

Het gaat dus om een zogenaamd preventief huisbezoek. Komt u in aanmerking voor zo’n bezoek, dan ontvangt u eerst een schriftelijke uitnodiging. Het huisbezoek duurt ongeveer een uur. Wij vertellen u in dat uur over de welzijnsoplossingen waar u gebruik van kunt maken en u kunt al uw vragen stellen.

Neem contact op voor meer informatie

SOEK: SENIOREN OP EIGEN KRACHT

Wij stimuleren mensen om hun zelfstandigheid te vergroten en te versterken en zo lang mogelijk te behouden. Daarom leggen onze vrijwillige seniorenvoorlichters huisbezoeken af bij senioren van 70 jaar en ouder.

Tijdens zo’n huisbezoek informeren we over mogelijkheden die bijdragen aan meer welzijn en een grotere mate van zelfstandigheid. Denk aan mogelijkheden voor hulp en ondersteuning, diensten en activiteiten in Hof van Twente. We vragen ook om informatie. Met die gegevens zorgen we ervoor dat wij en de gemeente het totale dienstenaanbod voor senioren nog beter laten aansluiten bij de behoefte.

Neem contact op voor meer informatie

Studiekring Senioren

De studiekring is voor de 55-plusser die ervan houdt om samen met anderen uit te zoeken hoe bepaalde zaken in elkaar steken. De studiekring werkt zelfstandig. Dat houdt in dat de deelnemers samen afspraken maken over onderwerpen, tijdstip, werkwijze en inbreng. De grootte van de kring varieert tussen de 10-15 personen.

Elke twee weken komt de studiekring bij elkaar om informatie te verzamelen, deze aan elkaar te presenteren en te bespreken. De kosten voor deelname zijn per studiekring verschillend. Meestal gaat het om een kleine bijdrage voor koffie, thee en eventueel zaalhuur. Er is op dit moment een studiekring actief in Delden en in Diepenheim. Bij voldoende belangstelling is het ook mogelijk om in een andere kern van Hof van Twente een studiekring op te zetten.

Neem contact op voor meer informatie

Wandelgroep Delden

Salut organiseert wekelijks een wandeling voor mensen met lichte geheugenproblemen. De wandelroutes voeren u, de andere deelnemers en de twee begeleidende vrijwilligers door de prachtige natuur van Delden. Dat is niet alleen gezellig; de beweging is goed voor lichaam en geest. De wandelingen duren ongeveer 45-60 minuten en worden in overleg met u uitgezet. Na afloop, drinken we samen een kop koffie of thee.
Wilt u mee, of kent u iemand met een licht geheugenprobleem die van wandelen houdt? Laat het ons weten.

Neem contact op voor meer informatie

Met welke vraag kunnen wij je helpen?