Twee rechterhanden en een zee van tijd

Johan sloot zich graag aan bij het Repair Café
Dianne Ik ben er voor de welzijnsprojecten in de Hof

Vrijwilligerswerk is ook op hoge leeftijd een echte aanrader

Johan (80+) beleefde altijd veel plezier aan zijn hobby’s zoals het onderhouden van de sportvelden bij voetbalvereniging RoodZwart. Toen hij reuma kreeg, werd het moeilijker om die werkzaamheden wekelijks te blijven uitvoeren. Jammer, want hij mist de gezelligheid. En ernaartoe gaan voor een kop koffie en niet helpen vindt hij maar niks.

Ik zie het vaker: beperkingen zorgen ervoor dat mensen op zoek moeten naar nieuwe hobby’s. Dus wanneer Johan vertelt dat hij een installatietechnische achtergrond heeft, denk ik gelijk: vrijwilligerswerk bij Repair Café Delden is precies iets voor hem.

Samen met Salut weer

Een leuke activiteit erbij

Het Repair Café is er voor de inwoners van Delden. Zij kunnen er terecht voor de reparatie van speelgoed, een apparaat, kapotte kleding of meubels. Het Café wordt gerund door vrijwilligers. Wat het verhaal van Johan mooi laat zien is dat je op hoge leeftijd veel plezier kunt beleven aan vrijwilligerswerk.

Het doet er weinig toe wat je leeftijd is en wat je beperkingen zijn. Op die manier wat kunnen betekenen voor een ander is belangrijk, zeker als je dat altijd gewend bent geweest. Het geeft je een doel en zorgt ervoor dat je onder de mensen blijft.

Ik hou wel van een beetje reuring.

Johan van Otten

Senior en vrijwilliger

Ik ben er het type niet naar dat in m’n stoel afwacht hoe het leven aan de andere kant van het raam voorbij trekt. Al heb ik een bijzonder mooi uitzicht: het Parochiehuis in Delden. Een groot deel van mijn leven was ik er beheerder van. Ik verrichtte er allerhande klusjes en woonde erboven. Dat was een mooie tijd waarin ik me voornamelijk bezig hield met de twee dingen waar ik erg van hou: elektrotechniek en mensen helpen. Dus toen Dianne me vertelde dat in het Parochiehuis een Repair Café kwam, wilde ik graag aanhaken.

Ik ben nu meerdere keren geweest. Ook hier zit m’n reuma me soms in de weg. En weet je, eigenlijk ben ik te oud voor de meeste reparaties. Dan zit er techniek in die ik niet ken. Toch blijf ik terugkomen. Uit nieuwsgierigheid: éven kijken wat er gebracht is. Maar vooral voor de gezelligheid. Mijn twee rechterhanden zijn trouwens ook goed bekend in mijn directe omgeving. Ik breng wekelijks meerdere flatgenoten in hun rolstoel naar de gezamenlijke eetzaal. En verder haal ik voor mijn buren elke week een auto vol verse eieren op bij een boerderij.

Van betekenis zijn voor mijn omgeving geeft me een goed gevoel.

Heb je, net als Johan, ook een vraag?