Diensten en projecten

.

Diensten

Brievenhulp

Heb je moeite met het lezen, begrijpen en schrijven van brieven of andere teksten? De vrijwilligers van de Brievenhulp helpen je graag. Zij geven ook advies bij het beantwoorden en invullen van formulieren.

Brievenhulp is bedoeld voor alle inwoners van Hof van Twente, autochtoon én allochtoon. Je vindt ze iedere woensdag tussen 09.00 en 12.00 uur in het gemeentehuis in Goor, De Höfte 7. Er zijn altijd vrijwilligers aanwezig die meerdere talen spreken. Brievenhulp is gratis.

Let op: De vrijwilligers van Brievenhulp helpen niet met het invullen van de aangifte inkomstenbelasting.

Neem contact op voor meer informatie

Buurtbemiddeling: voel je fijn in je eigen huis

Goed contact met je buren is goud waard. Maar soms wordt de relatie met je buren flink op de proef gesteld. De buurkinderen trappen de bal steeds in je tuin, de boom in hun voortuin neemt bij jou al het zonlicht weg, of de rook van hun houtkachel trekt jouw slaapkamer in waardoor je slecht slaapt.

Zulke ergernissen kunnen leiden tot conflicten en ervoor zorgen dat je je onprettig voelt in je eigen huis. Wil je werken aan een duurzame oplossing? Schakel dan buurtbemiddeling in. De coördinator luistert en bekijkt met je of het probleem voor bemiddeling geschikt is.

Wat is buurtbemiddeling?

Buurtbemiddeling is een manier om burenruzies op te lossen voordat de situatie tussen jou en je buren onhoudbaar wordt. De bemiddelaars zijn geen rechters en geven geen oordeel. Ze helpen alleen om het contact tussen jou en je buren te verbeteren en het gesprek in goede banen te leiden. Buurtbemiddelaars zijn vrijwilligers die hiervoor zijn opgeleid.

Buurtbemiddeling aanvragen

Buurtbemiddeling is gratis voor bewoners in de gemeente Hof van Twente. In de gemeente Rijssen-Holten is buurtbemiddeling gratis voor huurders van Viverion.

Voor buurtbemiddeling kom, bel of mail je naar Salut. Coördinator buurtbemiddeling Like Vis bespreekt vervolgens met jou wat het probleem is en gaat op zoek naar twee geschikte buurtbemiddelaars.

Neem contact op voor meer informatie

Digitaris: maakt u wegwijs in de digitale wereld

De bank, verzekeraars, het openbaar vervoer en veel andere instanties gaan er vanuit dat iedereen zich weet te redden met computers en internet. Maar niets is minder waar. Veel mensen hebben moeite de digitale ontwikkelingen bij te houden.

Heeft u dat ook? Zit u met een vraag over het gebruik van bijvoorbeeld een OV-chipkaart? Wilt u leren hoe u uw verzekeringsgegevens online kunt inzien en wijzigen? Of wilt u gewoon graag dat iemand u helpt? Vraag dan bij Salut om een Digitaris.

Een Digitaris is een vrijwilliger, die op een goede en betrouwbare wijze uw digitale gegevens ordent. Hij of zij beantwoordt uw vragen en helpt u met digitale handelingen. En als u wilt, dan leert hij u hoe u zelf online uw gegevens bijhoudt.
Hulp van een Digitaris is gratis.

Meer weten? Kom of bel naar Salut, Rozenstraat 2a in Goor, telefoon: 0547 – 26 00 53.

Project Digitaris is een samenwerking tussen Gemeente Hof van Twente, de Participatieraad voor Ouderen in Overijssel, de Seniorenraad in Hof van Twente en de daarbij aangesloten ouderenbonden, en Salut.

Neem contact op voor meer informatie

Foyercafé De Reggeroos

Het Foyercafé opent elke vrijdag van 10 tot 12 uur haar deuren in de foyer van de Reggehof in Goor. Mensen van Aveleijn Dag Activiteiten Centrum De Roos serveren er koffie en thee, eventueel met een lekker stuk zelfgebakken appeltaart op zelfbeschilderd servies.

Het Foyercafé is bedoeld voor iedereen die er even gezellig uit wil, samen of alleen. Er is altijd wel iemand om samen een kop koffie mee te drinken. En wil je als mantelzorger even in je eentje een boodschap doen? De vrijwilligers van Salut nemen in het café met alle plezier de zorg voor je naaste even van je over.

Bij twijfel, vragen of bij problemen met vervoer naar het meest relaxte café in Goor neem je contact op met Salut.

Het Foyercafé is een samenwerking tussen Salut en Aveleijn.

Neem contact op voor meer informatie

Graag gedaan

Graag gedaan is bedoeld voor als je af en toe hulp nodig hebt. Bijvoorbeeld omdat je naar het ziekenhuis moet en geen mogelijkheden hebt voor vervoer. Het kan ook zijn dat degene die je normaal gesproken naar de tandarts rijdt op vakantie is. In zulke gevallen staan de vrijwilligers van Graag gedaan voor je klaar.

Voordat je gebruik kunt maken van Graag gedaan bekijken we of er andere manieren zijn om op de juiste plaats te komen, bijvoorbeeld met de Regiotaxi of  met de hulp van iemand uit je eigen netwerk. Zo niet, dan brengen we je in contact met een vrijwilliger. Jullie spreken samen af welke onkostenvergoeding de vrijwilliger krijgt. Denk aan een vergoeding van €0,19 per gereden kilometer en aan eventuele parkeerkosten. Verder kost Graag gedaan je niets.

Salut nodigt de vrijwilligers van Graag gedaan twee keer per jaar uit voor een bijeenkomst. Die bijeenkomsten zijn bedoeld om op een ongedwongen manier kennis en ervaringen met elkaar uit te wisselen.

Neem contact op voor meer informatie

OMSLAG

Zicht hebben op je geldzaken geeft een goed gevoel en helpt schulden te voorkomen. Daarom bieden we via ‘de Omslag’ hulp bij het organiseren van je administratie.

De Omslag werkt met vrijwilligers die kennis van zaken hebben. Zij helpen je bij het ordenen, opzetten en bijhouden van je financiële administratie. Ook als er problemen met schulden zijn. Je kunt erop rekenen dat de vrijwilliger altijd vertrouwelijk met informatie omgaat. Hij of zij komt bij jou thuis en alle hulp is gratis.

Neem contact op voor meer informatie

TAALCAFÉ

Het Taalcafé is gericht op het verbeteren van de mondelinge taalvaardigheid en vindt twee keer per week plaats in de bibliotheek in Goor. Het Taalcafé is geopend op maandag van 13.30-15.30 uur en op donderdagmorgen van 10.00-12.00 uur. Elke week behandelen de vrijwilligers samen met de taalvragers een thema, zoals de dokter, de herfst of gezonde voeding. De groepssamenstelling varieert, maar bestaat per keer uit zo’n 10 mensen met allerlei nationaliteiten. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis.

Neem contact op voor meer informatie

TAALPUNT

Taalscholing via het Taalpunt gebeurt één-op-één. Salut koppelt een taalvrager aan een passende taalvrijwilliger. In de bibliotheek in Goor werken beiden vervolgens gedurende ongeveer 1 jaar aan het behalen van doelen die de taalvrager zichzelf heeft gesteld. Voorbeelden van doelen zijn: hulp bij het lesmateriaal van het ROC (inburgering), het zelf invullen van een formulier of het voorlezen van je (klein)kind. Ook hier is sprake van deelnemers met een gevarieerde taalachtergrond. Aanmelden kan bij Mayke Zwierink en deelname is gratis.

Neem contact op voor meer informatie

Met welke vraag kunnen wij je helpen?